luni, 7 martie 2011

AYURVEDA - PANCHAKARMA

Ayurveda, stiinta vietii


Ayurveda este un sistem complex de vindecare naturala care provine din India. In limba sanscrita, cuvantul Ayurveda inseamna „Stiinta vietii”. Ayurveda reprezinta prin urmare un inestimabil tezaur de cunostinte teoretice si practice care ne ajuta sa aflam care sunt cele mai bune indicatii pentru imbunatatirea starii vietii fiintei umane. Sistemul traditional Ayurveda a aparut si a fost practicat in mod curent in India, inca de acum 5000 de ani.

Oamenii sunt diferiti ca metabolism, iar un tratament naturist care da rezultate pentru o persoana, nu va da rezultate pentru toate celelalte persoane. Medicina traditionala indiana (ayurveda) imparte oamenii in trei tipuri constitutionale majore, dupa modul in care functioneaza metabolismul fiecarei persoane. Fiecare tip de metabolism are anumite puncte forte si puncte slabe, si acesta este motivul pentru care orice tratament naturist trebuie individualizat, fiind administrat in conformitate cu necesitatile specifice impuse de metabolismul fiecarei

La ora actuala, Ayurveda reprrezinta cel mai cuprinzator si totodata cel mai usor de inteles sistem de vindecare naturala. Aceasta a facut ca, in ultimul timp, in majoritatea tarilor din Occident, cunoasterea Ayurveda-ei sa trezeasca un viu interes.Tocmai de aceea, in prezent, unele lucrari contemporane afirma despre Ayurveda ca aceasta va putea in scurt timp sa devina, datorita simplitatii si accesibilitatii sale, medicina naturala a acestei planete.

In Stiinta milenara a Ayurveda-ei, starea de sanatate a fiintei umane reprezinta o stare de echilibru si de armonie care se stabileste atat intre diferitele componente care anima corpul in interiorul lui, cat si intre interiorul fiintei umane si ambianta exterioara .

Cu cat vom studia si intelege principiile de viata ayurvedice, cu atat vom putea sa descoperim in scurt timp, ca Ayurveda reprezinta mult mai mult decat o stiinta si o arta a vindecarii. Ayurveda reprezinta in realitate un veritabil mod de a trai sau cu alte cuvinte, un mod de viata profund, simplu si firesc, care restabileste armonia deplina a oricarei fiinte umane atat cu ea insasi, cat si cu tot ceea ce o inconjoara, permitandu-i astfel sa descopere armonia tainica ce exista intre om si Dumnezeu. Privind lucururile din aceasta perspectiva vom putea intelege de ce Ayurveda constituie intr-adevar „Stiinta vietii”.

La baza sistemului ayurveda sta conceptul de tip constitutional. Acesta reprezinta totalitatea caracterelor constitutionale distincte (fizice, dinamice si psiho-mentale) care evidentiaza anumite deosebiri fundamentale intre fiintele umane.

Exista trei motive extrem de importante pentru care cunoasterea tipului constitutional reprezinta primul pas catre atingerea starii de sanatate perfecta si de armonie constanta.

1.Pe baza cunoasterii cu exactitate a tipului constitutional putem identifica cu anticipatie semnele unei eventuale afectiuni viitoare.
2.Tipurile constitutionale determina o preventie specifica, potrivita specificului structurii individuale.
3.Odata ce o anumita afectiune a aparut deja, prin cunoasterea tipului constitutional, tratamentul va putea fi cat mai bine adecvat structurii individuale a fiintei umane in cauza.

Tipul nostru constitutional reprezinta de fapt ”tiparul” sau cu alte cuvinte “forma” in care ne-am nascut in aceasta lume, care se refera la totalitatea aspectelor fizice, bioenergetice, emotionale, psiho-mentale sau comportamentale care ne sunt specifice.

In Ayurveda, clasificarea structurilor individuale ale fiintelor umane se realizeaza in functie de preponderenta manifestarii unuia dintre cei 3 factori fundamentali de sanatate sau de boala, factori cunoscuti sub numele de dosha.

Termenul sanscrit dosha reprezinta elementul central al sistemului traditional Ayurveda. Prin termenul dosha sunt desemnate cele 3 forte vitale primare cunoscute sub numele de VATA DOSHA, PITTA DOSHA si KAPHA DOSHA.http://www.drsanjeevsood.com/TridoshaTest/index.html

In fiecare loc unde exista viata , acolo se manifesta simultan, insa in proportii diferite, toate cele 3 dosha-uri. Astfel ca fiecare celula vie este patrunsa de toate cele 3 principii vitale pentru a-si mentine functiile.

VATA DOSHA guverneaza miscarea care face posibila respiratia, circulatia sangelui, trecerea hranei prin traiectul digestiv si care, de asemenea, trimite impulsurile de la si catre creier.

VATA DOSHA poate fi recunoscuta prin caracteristicile sale: este uscata, rece, usoara, mobila, aspra, schimbatoare.

PITTA DOSHA este puterea transformatoare care guverneaza metabolismul.

PITTA DOSHA poate fi recunoscuta datorita caracteristicilor de: fierbinte, usoara, uleioasa, lichida, intensa.

KAPHA DOSHA este puterea structuratoare, prin intermediul careia se formeaza (structureaza) si se mentine corpul (muschi, grasime,oase, tendoane).

KAPHA DOSHA poate fi identificata prin calitatile sale: rece, umeda, grea, inceata, densa.
Constitutia individuala se dobandeste la nastere si in mod normal, ramane constanta.In cazul unui mod de viata nesanatos, ea se poate dezechilibra.


Constitutia individuala Nr. Crt. ASPECTUL CONSTITUTIEI VATA PITTA KAPHA
1 Structura corpului Slaba Moderata Masiva
2 Greutate corporala Mica Moderata Mare
3 Piele Uscata, aspra, rece, maronie Moale, uleioasa, calda, blonda, rosie Groasa, uleioasa, rece, palida, alba
4 Par Negru, uscat, carliontat Moale, uleios, incaruntit timpuriu, rosu Gros, uleios, ondulat, negru sau deschis la culoare
5 Dinti Neregulati, distantati Marime moderata, gingii moi sau sangerande Puternici, albi, plini
6 Ochi Mici, activi, caprui, negri Penetranti, verzi Mari, atractivi, albastri, gene groase
7 Apetit Variabil, scazut Bun, intens, excesiv Incet dar stabil
8 Tendinte spre boli Tulburari nervoase, dureri Caldura, infectie, inflamatie Exces de apa, mucus
9 Sete Variabila Excesiva Slaba
10 Eliminare Uscata, tare, constipatie Moale, uleioasa, in cantitate mare Groasa, uleioasa, solida
11 Activitate fizica Foarte activa Moderata Letargica
12 Minte Fara odihna, activa, curioasa Agresiva, inteligenta Calma, inceata, receptiva
13 Excese emotionale Teama, insecuritate, anxietate Agresivitate, iritabilitate, gelozie Avaritie, lacomie, atasament, multumire de sine
14 Credinta Variabila, schimbatoare Ferma Stabila, loiala
15 Memorie Memorie recenta buna, memorie de lunga durata slaba Ascutita Inceata dar de lunga durata
16 Visuri Zboruri, sarituri, alergaturi, temeri Suparari, furie, pasiune, colorate Apa, ocean, inot, romantism
17 Somn Insuficient, intrerupt Putin dar adanc Greu prelungit, excesiv
18 Vorbire Rapida, haotica, neintrerupta Agera, clara, taioasa Inceata, monotona, melodioasa
19 Felul de a cheltui Cheltuieste repede si impulsiv Cheltuieste moderat, metodic Cheltuieste incet, face economii




Daca aveti curiozitatea sa faceti o prima evaluare a constitutiei dumneavoastra individuale procedati in felul urmator:intr-un tabel in care aveti 3 coloane ce reprezinta cele 3 doshe , bifati pe randurile 1-19 carei constitutii apartineti. Numarand apoi bifele de la fiecare dosha, respectiv vata, pitta, kapha, veti sti ce pondere a fiecareia din cele 3 doshe aveti in fiinta dumneavoastra.

Determinarea doshei predominante a unei persoane este importanta deoarece dosha indica cu claritate predispozitia spre anumite dezechilibre, si implicit predispozitia de a face anumite boli, daca modul de viata nu se corecteaza. Prin corectarea modului de viata, aceste boli pot fi prevenite.

Asfel incat, pentru a ramane sanatosi, este nesesar sa adoptam un mod de viata armonios, echilibrat, care tine cont de tendinta indicata de dosha principala.

In cazul in care avem deja declansate in organism anumite dezechilibre sau chiar boli, vom lua cu intelepciune masuri de corectare care tin cont de dezechilibrul in cauza.

In situatia in care vom persevera in greseala si vom duce un mod de viata care in continuare dezechilibreaza dosha in cauza, afectiunile de care suferim se vor agrava tot mai mult.

Ayurveda, prin cunoasterea si aplicarea ei inteleapta, ne ajuta sa traim sanatos si sa ne bucuram de viata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu